15 Mart 2013 Cuma

din olgumuz 1


Merhabalar değerli dostlar

 

Bugün sizlerle din konusunda muhabbet etmek istedi canım. Nedir ne değildir hepimiz biliyoruz aslında dini Arapça kökenli olan kelime örf adet gibi terim anlamlara sahip. Aynı dil ailesine mensup diğer dillerde ise hüküm, ceza veya mükafat, itaat gibi kavramları da içeriyor.- aremce İbranice gibi- Sözlüğümde ise ilahi olduğuna inanlına ritüeller bütünü şeklinde özetlenecek uzun bir metinle açıklanmış. Ayrıntılarla boğmadan asıl hasbihal konusuna dönmek istiyorum.

 

Daha önce özellikle sevgili semi nin yorumları aracılığı ile din konusu hakkında birkaç fikrimi beyan etmiştim. Asıl olanın evrensel değerler olduğu buda hümanistik bir yaklaşımla elde edileceğini kabul ettiği  dillendirmiştim. Ki bu savımı bir çok dinin temel öğretileri de savunur. Musevilikteki 10 emir aslında hümanizmin neredeyse temelleriyle eş değerdedir. Zebur un güncel metinlerinde insancıl öğeler kendini hissettirir . hristiyanlıkta ise direk olarak okuduğum mezmunlarda  net ifadelere rastlamasam da –ki bu benim incili tam olarak okumayışımdan kaynaklanan bir sorun olabilir muhtemelen- ana fikir olarak benzer öğeler içerir. Örneğin şüphe filmindeki rahibenin suçu tespit etmek adına söylediği yalanlar için kullandığı veciz ifadeler senaryo da olsa isevliğin bir aynasıdır kanaatindeyim-  İslam çokça örneklerle bu konuyu günlük hayata işlemiştir. Budistlerin de Yahudiliğe benzeyen emirleri aslında önce insan demekte ardından belirli kıyafetler giydirmektedir.

 

Evet bu kadar tafsilatın ardından gelelim bu işin bize bakan yanına. Yaklaşık olarak 2 haftadır facebook üzerinden çeşitli araştırmalar yapıyorum. Samimi olduklarımla telefon aracılığı ile görüşüp fikirlerini almaya çalışıyorum. Din kelimesi onlar için ne ifade ediyor diye . sonuçlar gerçekten ilginç. Büyük bir çoğunluğu ataist olduğunu iddaa ediyor. Lakin bir yaratıcı kavramının olduğunu da zannediyorlar.-ifadeleri bu şekilde-  sihizm, (hakkında gerçekten araştırma yapmak istediğim bir din çokça karşıma çıkmaya başladı bu aralar ) Budizm, yogaizm ( ilk defa duydum ve ciddi olduğunu söyledi anlatır mısın dediğimde yogaistim ama misyoner değilim dedi orası da ayrı bir konu ) sayılan çeşitli dinler arasında  bir kısım arkadaşlar müslümanız elhamdülillah diyerek cevapladılar  sorumu peki islamın şartlarını hatırlatır mısınız dediğimde o kadar da şeraitçi değiliz yanıtını çok ironik bulduğumu söylemek istiyorum.

 

Mesele milletin ne dediği neye inandığı değil beni sonuçlar ilgilendiriyor. Herhangi bir küçümseme ya da alaya alma iması gütmediğimi eğer öyle bir anlam çıkıyorsa yazdıklarımdan üslup hatalarıma verilmesini rica ediyorum.
 
 Bu cevapları değerlendirdiğimde tanrı tanımamanın başlıca iki sebebinin olduğunu hissettim. Biri eşcinsel olmuş olmanın dini yaptırımları ki çoğunluğu aynı soruyu bana sorduklarında müslümanım cevabını verdiğimde “ ayy o din lutun kavmini yerle bir etmiş diyorlar doğru mu “ bazında sorulara muhattab oldum . o konu çok yorum isteyen bir konu günümüzde bir çok alimin fetva veremeyeceği derinlikte bir husus. Ama kolaylaştırın zorlaştırmayın diyen bir din sanırım bu konuda da bir orta yol bulacaktır diye düşünüyorum. Diğer sebep ise marjinal olmanın doğal sonucu olan genel toplum yapısına külli bir ters düşüm arzusu mantıksız diyebilirsiniz ama ben şöyle bir fonksiyon kurdum kendim. Toplumdan farklı olan birey bu farklılığı daha da belirgin hale getirmek adına gereğinden fazla toplumsal argümana muhalefetlik ediyor. Bu olgulardan biri de din.

 

Efendim bu yazımıza önümüzdeki sefer biraz daha değinmek istiyorum kaldığımız yerden. Daha fazla gözlerinizi ağrıtmadan iyi zaman dilimleri diliyorum.

Görüşmek üzere efendim.

 

 

4 yorum:

  1. Bu konu üzerine uzun süredir yazmayı düşünüyorum o yüzden heyecanla okumaya başladım ama daha çok düşüncelerini merak ediyorum, sanırım bir ikinci yazı çok gerekli..

    İnsanları hiçbir şekilde yargılamayı sevmem ama ben müslümanım Allah'a inanıyorum dediğim zaman bana burun kıvıracak kişinin İslam hakkında ya çok yaygın bilgiler bildiğini, ya da hiçbir şey bilmediğini düşünürüm. Ne yazık ki yaygın İslam kültür ve bilgileri insanı bu dünden soğutacak düzeyde.. Özüne inebilmek için uğraşmak, çabalamak, okumak ve araştırmak gerekli... Yusuf İslam bana tanıtılan dine inansaydım asla Müslüman olmazdım diyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle aynı fikirdeyim. din olgusunu yaşamalarımızdaki yanlışlarla hepden çekilmez hale getiriyoruz. kaynağın sorunsuzluğuna uygulayıcıların problemlerinden kaynaklı pratik hatalara sahip olduğumuzu düşünüyorum. o hatalarda birbiriyle hiç alkası olmayan tataları birleştirmek gibi olduğundan ortaya akla hayale sığadık enterasanlıklar çıkıyor. her din için bu böyle sadece islam için değil.

      sanırım p tesi devamı gelir yazının ilginize müteşekkirim görüşmek üzere

      Sil
  2. İkinci yazıyı bekliyoruz ımtırakcım :))

    YanıtlaSil